Zeg nou zelf: een organisatie is toch ook een soort kudde? Mensen, die een gezamenlijk doel dienen en daarvoor met elkaar relaties aangaan. Afspraken zijn soms onuitgesproken, maar zijn vaker gevangen in stapels voorschriften en spelregels. Waar ‘natuurlijke’ kuddes hun kennis en wijsheid ook krijgen overdragen via hun genenpakket moeten organisaties het doen met gedragingen, die in de cultuur zijn opgeslagen. Hoewel een degelijke strategie een must is voor een gezonde onderneming mag juist die menselijke cultuurcomponent niet worden onderschat.

Niet voor niets is er op dit moment in de systeemtheorie zoveel aandacht voor organisaties. Wie zicht heeft op de onzichtbare patronen in organisaties, traumatische gebeurtenissen herkent en erin slaagt verbindingen te maken toont het nieuwe leiderschap waar we allemaal naar op zoek zijn.
Daar kan een organisatie af en toe wel een beetje hulp bij gebruiken. Omdat het nieuw is en raakt aan de ziel van de organisatie.

Zeg nou zelf: een organisatie is toch ook een soort kudde? Mensen, die een gezamenlijk doel dienen en daarvoor met elkaar relaties aangaan. Afspraken zijn soms onuitgesproken, maar zijn vaker gevangen in stapels voorschriften en spelregels. Waar ‘natuurlijke’ kuddes hun kennis en wijsheid ook krijgen overdragen via hun genenpakket moeten organisaties het doen met gedragingen, die in de cultuur zijn opgeslagen. Hoewel een degelijke strategie een must is voor een gezonde onderneming mag juist die menselijke cultuurcomponent niet worden onderschat. Niet voor niets is er op dit moment in de systeemtheorie zoveel aandacht voor organisaties. Wie zicht heeft op de onzichtbare patronen in organisaties, traumatische gebeurtenissen herkent en erin slaagt verbindingen te maken toont het nieuwe leiderschap waar we allemaal naar op zoek zijn.
Daar kan een organisatie af en toe wel een beetje hulp bij gebruiken. Omdat het nieuw is en raakt aan de ziel van de organisatie.

Organisatie ontwikkeling

Trainingen en teamchoaching

In de afgelopen twintig jaar ontwikkelde ik de nodige trainingen op het terrein van o.a. communicatie en samenwerking, sales en management. De trainingen worden altijd op maat samengesteld, waarbij natuurlijk gebruik gemaakt van eerder ontwikkelde materialen en oefeningen. Ik verzorg de trainingen altijd zelf, tot grote tevredenheid van mijn klanten.

Die hebben ook andere ervaringen: de eigenaar van een bureau komt een belofte doen en laat de training vervolgens over een aan wildvreemde. Desgewenst nodig ik een acteur, haptonoom of andere specialist uit voor (een deel van) de training. Ook een combinatie met persoonlijke coaching behoort tot de mogelijkheden.

Trainingen en teamchoaching

In de afgelopen twintig jaar ontwikkelde ik de nodige trainingen op het terrein van o.a. communicatie en samenwerking, sales en management. De trainingen worden altijd op maat samengesteld, waarbij natuurlijk gebruik gemaakt van eerder ontwikkelde materialen en oefeningen. Ik verzorg de trainingen altijd zelf, tot grote tevredenheid van mijn klanten. Die hebben ook andere ervaringen: de eigenaar van een bureau komt een belofte doen en laat de training vervolgens over een aan wildvreemde. Desgewenst nodig ik een acteur, haptonoom of andere specialist uit voor (een deel van) de training. Ook een combinatie met persoonlijke coaching behoort tot de mogelijkheden.

Met Eric werken staat voor licht en luchtigheid in combinatie met een grote dosis kennis van en ervaring met zowel de inhoud als de organisatie en context. Hij is een vakman, coach en leider die zelf met beide voeten in de modder heeft gestaan. Hij relateert merkbaar makkelijk tot de vragen van zijn klanten. Of dat nu gaat om een persoonlijke of teamcoaching vraag of een vraagstuk rond organisatieverandering. Erik heeft een scherp oog voor de essentie en weet deze door zijn rijke taal goed over te brengen. Raak en altijd respectvol.

Debby Klijs | Adviseur Management, Talent en HR Development

Wat een genot is het om samen met Eric aan de verandering van je bedrijfscultuur te werken! Eric weet mensen te boeien en te inspireren. De vertaling van theorie naar praktijk aan de hand van zeer herkenbare voorbeelden wordt met humor aangekleed. En Eric spreekt ook moeilijke thema’s onverbloemd aan, maar dan zo, dat je er wat mee kunt. Een prachtig mens, geïnteresseerd in mensen.

Joost van der Meij, COO | BMW Group Nederland Financial Services

Vanuit zijn vensters van plezier en met een ernstige grijns, kijkt Eric helder naar de wereld die hem vaak ook weer verbaast. Ogenschijnlijk achteloos en liefdevol meedogenloos werkt hij onafgebroken, onvermoeibaar, aan de onverbeterlijke mens. Opdat zij
opveren, opleven, opstaan en achter de horizon kunnen zien.

Jaap Postma | Acteur, regisseur, toneelschrijver

Samenwerken met Eric betekent zoeken naar individuele kracht. Ruimtelijk ervoor zorgen dat die krachten elkaar versterken. Dit mogelijk confronterende voorbeeldgedrag is nodig. Zeker bij het begeleiden van groepsprocessen.
Ver-rijkend… ver-reikend.

Ted Troost | haptonoom

Eric komt zeer snel tot de kern. Zonder poespas en met veel compassie. Hij neemt de hele context mee waardoor dingen veel beter op zijn plek vallen, logisch worden. Ik heb de coaching van Eric als een reis ervaren, waarin ik steeds meer mijn eigen pad vond en op een ander level kwam. Veel meer mezelf en meer bewust van mijn eigen kracht.

Jidske Diekerhof, Zorginhoudelijk kwaliteitsadviseur Gehandicaptenzorg | Zilveren Kruis Zorgkantoor

Vanuit denken naar voelen naar doen! Geen platte training met trucjes, maar inspiratie tot blijvende verandering en actie. Eric brengt modellen tot leven door ze met de praktijk van alledag te vermengen om je zodoende te laten nadenken over jezelf en waar je staat, je bewust te maken van de kracht van verbinding en je te laten handelen op basis van je eigen ambitie en drijfveren. Met als resultaat een eigen visie als bron van energie en creativiteit.

Erik Lamers | Ondernemer

De kracht van Eric zit voor mij in zijn persoonlijke benadering waarmee hij ieder individu weet te betrekken in het groepsproces. Door zijn prikkelende vragen weet hij de kwaliteiten van ieder boven water te krijgen. Hij is nieuwsgierig, scherp en weet snel tot de kern van de problematiek te komen. Niets ontgaat hem. Zijn aanpak is praktisch. Met zijn humor en leuke persoonlijke verhalen weet hij mensen om zich heen te boeien en maakt hij van iedere sessie een leuke en leerzame aangelegenheid.

Ana Skocic | Teammanager 1e lijn & Claim | Achmea

Zodra ik Eric weer zie is er warmte en openheid. Hij weet door aanraken, voelen en verbinden nieuwe persoonlijke groei en ontwikkeling te bewerkstelligen. Doordat hij nieuwe inzichten voedt leert hij je jezelf te ontwikkelen en jouw maximale potentie te verzilveren. Zijn Trusted Advisor trainingen hebben mij en anderen geholpen om grenzen te doorbreken en onze effectiviteit te vergroten. Eric is de zuiverste mensenmens die ik ooit ben tegengekomen.

Aram Smith | Senior Cloud Solution Architect | Microsoft

Eric laat je zuchten. Hij laat je zuchten van verlichting slaken. Letterlijk en figuurlijk. Vanuit oorspronkelijke gesprekken toont hij je de verbinding tussen je lichaam en je geest en laat je die ook voelen. Het maakt je vrij om te zijn wie je bent en te doen wat je te doen staat. Simpel en heel knap eigenlijk.

Gerrit Spijksma | CEO Qbuzz B.V.

We engaged with Eric who took great detail in scoping the session. The session was excellent and allowed the group to open up and really get into the details of how we worked, where empowerment and independence was possible and how to keep the units up to date on progress. A great session run by Eric and I have no hesitation in recommending Eric with leadership or organizational development.

Andrew Lund | former executive Microsoft Enterprise Sales Group Central & Eastern Europe

Samenwerken met Eric is een feestje! In het leiderschapstraject van Directie en voor Operationeel Management schakelt Eric moeiteloos van proces naar inhoud, van theorie naar praktijk en weet ons aan het werk te zetten. Eric geeft richting, laat ruimte voor reflectie en biedt rust. Met een scherp gevoel voor de dynamiek in teams en met oog (en hart) voor elke deelnemer verrast Eric dan iedere keer weer… als vanzelf valt alles op zijn plaats.

Esther van Lunteren | CHRO & COO Qbuzz B.V.

Over Eric is al veel gezegd. Ik ken Eric nu zo’n 20 jaar. Of ‘t nou als coach, haptonoom of mediator is, Eric is de beste. Als HR professional kan ik zeggen dat hij mijn werk ook leuker en beter maakt omdat hij de medewerkers die hem ontmoeten ook leuker en beter maakt en daarmee zomaar een bijdrage levert aan betere leiders, gezond functionerende teams en zelfs aan een stukje cultuur verandering. Dit heb ik bijvoorbeeld ook gezien bij KPMG en BMW. Slim, betrokken, zorgzaam en scherp.

Esther Kuneken | senior HR professional Lactalis

Samenwerken met Eric doen wij als Dutch Leaders met enorm veel plezier. Professioneel, snel, toegankelijk, betrokken. Dit is samen-werken. En of het nu om coaching gaat of teamtraining, alles met een lach en goede content. En onze klanten? Die ervaren een daadkrachtige, warme en pragmatische begeleiding.

Camiel van Damme | partner bij Dutch Leaders

Met Eric aan de slag gaan is inzichtgevend en inspirerend. Hij weet met weinig middelen - dus zonder ‘zwaar denkgereedschap’ - het gesprek in goede banen te leiden. Ook bij moeilijke onderwerpen weet hij alle deelnemers heel en veilig te houden. En dat ondanks zijn vermogen om de vinger trefzeker op de zere plek te leggen.
Eric daagde ons uit: Voelen en ook een beetje denken in plaats van andersom. Knap dat het ‘voelen’ nooit zweverig werd maar altijd landde in concrete inzichten, ideeën en afspraken. In alles wat Eric doet voel je zijn betrokkenheid. En deze betrokkenheid eindigt niet met de klus.

Katrin Weber | directeur Argumenten Fabriek